duminică, 4 noiembrie 2012

Mituri din sanatate anulate de stiinta

Consumul de apa

Mit: O persoana trebuie sa consume cel putin 8 pahare cu apa zilnic.
Cel mai probabil, originele acestui mit se leaga de o declaratie din 1945 a unei agentii guvernamentale care sustinea ca organismul uman are nevoie de aproximativ 8 pahare de lichid zilnic. Aceasta cantitate de lichid poate fi consumata din toate alimentele si bauturile consumate, precum: ceai, cafea, bauturi racoritoare, ciorbe, supe etc.
Cu trecerea timpului, prin inlocuirea termenului "lichid" cu "apa", ca si sinonim, a luat nastere unul dintre cele mai cunoscute mituri moderne. De asemenea, au aparut si nenumarate sloganuri infantile, de genul "Va este sete? deja este prea tarziu!" - concept care se pare ca a fost inventat de imbuteliatorii de apa minerala si plata, care au avut numai de castigat din consumul excesiv de apa.
Realitatea sta in felul urmator: daca va este sete beti apa pana va dispare senzatia de sete, daca nu va este sete nu trebuie sa consumati apa!

Curcanul si somnul

Mit: Consumarea carnii de curcan da somnolenta din cauza continutului de triptofan.
O afirmatie total eronata deoarece carnurile din pui si vita contin aproximativ aceeasi cantitate de triptofan ca si carnea de curcan; iar alte alimente, precum branza sau carnea de porc, contin o cantitate seminificativ mai mare de triptofan decat curcanul.
Atunci, cum se explica aparitia acestui mit?
Cel mai probabil vine de la Ziua Recunostintei, sarbatorita in SUA, cand obligatoriu la masa de pranz se consuma curcan la cuptor. Dupa aceasta masa, majoritatea persoanelor sustin ca se intaleaza o stare de toropeala insotita de somnolenta.
Acum, va intrebam noi: cum va simtiti dupa o masa de pranz inbelsugata si linistita in sanul familiei? Potrivit oamenilor de stiinta, dupa o masa consistenta fluxul sanguin este incetinit, motiv pentru care se instaleaza starea de somnolenta.

Zaharul si hiperactivitatea

Mit: Zaharul conduce la aparitia hiperactivitatii in randul copiilor.
Au fost realizate cel putin 12 studii clinice, randomizate, pentru ca oamenii de stiinta sa analizeze modul in care reactioneaza copii la dietele care contin diferite cantitati de zahar. Niciunul dintre aceste studii, nici macar studiile realizate special pe copii care prezentau tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, nu au identificat vreo schimbare de comportament in cazul copiilor care consumau zahar (atat zahar pur cat si indulcitorii artificiali).
Interesant este faptul ca parintii care au aflat ca copii lor au consumat zahar, au notat ca micutii s-au manifestat hiperactiv in perioada imediat urmatoare. Deci, se pare ca totul este in mintea parintilor si a societatii.

Durerile de spate

Mit: Durerile de spate ar trebui tratate prin repaos total.
Adevarul este chiar contrarul acestei afirmatii. Repaosul total, la pat, nu conduce la recuperarea medicala integrala, ci intarzie procesul de recuperare in mod semnificativ. Pacientii care se angajeaza in activitati fizice se vor recupera mult mai repede, durerea va fi mai putin intensa si, cel mai important lucru, durerile de spate nu reapar in scurt timp.
Interesant este faptul ca multe studii au demonstrat ca acest lucru nu este valabil doar in cazul durerilor de spate, ci si in cazul altor probleme medicale. 39 de studii independente au demonstrat ca repaosul total este daunator pentru o gama larga de boli!
  

Artrita si trosnitul degetelor

Mit: Trosnirea degetelor conduce la aparitia artritei.
Sunetul produs prin trosnirea degetelor este cauzat de deplasarea oaselor in exterior, formandu-se astfel un balon de gaze, care prin spargere scoate un zgomot. Trosnitul degetelor nu cauzeaza artrita, in cel mai rau caz apare o slabiciune la nivelul articulatiilor. Artrita este cauzata de nenumarati factori, precum: tulburarile hormonale, fumatul, dar trosnitul degetelor nu se afla printre cauze.

Dentitia copiilor

Mit: Aparitia dintilor la copii provoaca febra.
Potrivit studiilor stiintifice realizate in domeniu, nu exista nicio relatie intre aparitia dentitiei si febra. Daca in acelasi timp cu aparitia noului dinte copilul face si febra, se recomanda parintilor sa identifice cauzele reale care au dus la declansarea febrei, deoarece noul dinte este o cauza falsa. Acelasi sfat este valabil si atunci cand micutul are diaree, afectiune despre care, de asemenea, se crede ca este cauzata de aparitia dentitiei la sugar.

Sindromul mancatului noaptea

Mit: Consumul alimentelor in timpul noptii ingrasa.
Nu conteaza la ce ora mancati atata timp cat nu consumati un numar mai mare de calorii decat organsimul dvs. are nevoie pentru buna desfasurare a activitatilor zilnice. Mai mult, consumand mai putine calorii decat organismul dvs. are nevoie, atunci cu siguranta veti pierde in greutate, chiar daca, sa zicem, mancati la ora 23:00. Acestea fiind spuse, rutina celor 3 mese ale zilei, servite la aproximativ acelasi interval de timp poate avea beneficiile ei, insa nici gustarile de la miezul noptii nu sunt daunatoare.

Cresterea in greutate

Mit: Este mai usor sa cresti in greutate decat sa slabesti.
Daca dieta unei persoane se bazeaza excluziv pe grasimi, atunci acest mit este adevarat. In realitate, daca "v-a intrat" in cap un anumit regim alimentar, matematica si stiinta lucreaza in favoarea dvs.
In matematica este mai usor sa pierdeti in greutate sau sa va ingrasati? De exemplu, consumand cu 3500 calorii mai mult decat metabolismul arde, veti creste in greutate cu 1,4 kg, dar daca ardeti cu 3500 calorii mai mult decat mancati, atunci veti pierde in greutate 0,45 kg. Daca doriti sa pierdeti in greutate cea mai buna optiune este sa va expuneti la variatii semnificative de temperatura, deoarece accelereaza metabolismul.
Articolul complet aici.
Abonati-va prin: RSS EmailMail FacebookFacebook

9 comentarii:

Unknown spunea... at 4 noiembrie 2012 la 10:15

interesant articol! peste cativa ani probabil si aceste descoperiri vor fi etichetate "perimat" ;)

geanina spunea... at 4 noiembrie 2012 la 12:09

multumesc! si acum pe cine sa mai crezi? :))

Mihaela spunea... at 4 noiembrie 2012 la 14:25

Cu ultimul mit, eu sunt de acord. :)

Cristi spunea... at 4 noiembrie 2012 la 14:26

Hai sa ma opresc numai la chestia cu mancatul noaptea... Ultima masa trebuie sa fie la distanta de 3 ore inainte de culcare pentru o buna digestie.

andrei.csb spunea... at 4 noiembrie 2012 la 16:23

Interesant. Unele chiar le credeam pe cuvant.

Melly spunea... at 4 noiembrie 2012 la 19:00

Am crezut si eu citeva! :) Multumesc!
Seara placuta!

Ştefania spunea... at 4 noiembrie 2012 la 23:10

Foarte interesant articolul, diverse, unele le-am crezut, despre altele abia acum am aflat si-ti multumesc mult!
O noapte linistita iti doresc, diverse, cu mult drag! :)

pandhora spunea... at 5 noiembrie 2012 la 17:58

sunt fericita in legatura cu apa...eu beau apa doar daca imi este sete si nu pot altfel oricat m-as stradui...

bucuros spunea... at 13 noiembrie 2012 la 21:35

majoritatea-s chestii luate din batrani. da e bine de stiut :)

Trimiteți un comentariu

 
Puzzle Games
Fotografii facute de mine
Free counters!