luni, 29 octombrie 2012

Mituri despre sanatate


Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci
Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale.
Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore.
Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii decat cei din primul grup. Concluzia este ca frigul nu afecteaza sistemul imunitar.

Guma de mestecat inghitita va sta in stomac timp de 7 ani
Guma de mestecat nu va ramane in stomac atatia ani. Se va descompune cu greutate, dar nu va determina aparitia durerilor de stomac. Va fi eliminata alaturi de alte alimente, iar miscarile peristalice ale tractului intestinal vor ajuta la eliminarea ei, in scaunele normale.

Un mar pe zi tine doctorul departe
O portie de afine pe zi are un efect mult mai benefic asupra sanatatii decat merele. Afinele sunt bogate in nutrienti, antioxidanti si fibre si au gust placut consumate in cereale si iaurt.
Este important sa se consume o varietate de fructe si legume pentru prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si mentinerea sub control a diabetului zaharat.

75% din caldura corpului se pierde la nivelul capului
Aceasta zicala probabil se refera la marimea capului unui bebelus care are o dimensiune mult mai mare fata de corpul sau, decat in situatia intalnita la un adult. De aceea este important sa se acopere capul bebelusilor pe vreme rece.
In cazul unui adult, pierderea de caldura nu depaseste 10%, iar caldura se va pierde si prin alte zone: picioare, maini, brate, etc., de aceea purtarea unei caciuli nu este mai importanta decat purtarea manusilor.

Cei care consuma peste sunt mai inteligenti
Pentru copii, pana la varsta de trei-patru ani, acest lucru este adevarat. Pestele, in special somonul contine acizi grasi omega3 si acid docosahexaenoic (DHA), deosebit de benefic pentru dezvoltarea creierului, procesul acumularii cunostintelor si acuitatea vizuala. 
De asemenea, in urma studiilor s-a demonstrat ca micutii care au consumat zi de zi suplimente care contineau DHA au avut un vocabular mai dezvoltat si un nivel mai ridicat de intelegere. Pentru cei care nu agreaza pestele, alte alternative alimentare sunt avocado, nuci si ulei de canola.

Nu se va inota timp de o ora dupa ce a fost luata masa
Dupa ce o persoana mananca, fluxul de sange este intensificat in zona sistemului digestiv si mai putin in zona muschilor. Ideea vehiculata era ca daca o persoana face exercitii fizice intense dupa ce mananca, cantitatea insuficienta de sange de la nivelul muschilor ar putea determina aparitia crampelor ceea ce ar putea duce la inec.
Acest lucru nu se va intampla, dar este posibil sa existe un nivel mai scazut de energie, insa acest lucru nu trebuie sa impiedice o persoana sa inoate sau sa faca activitati fizice.

Laptele cald este de folos pentru inducerea starii de somn
Laptele cald contine mici cantitati de triptofan. Totusi trebuie consumat un volum considerabil de lapte pentru a se obtine un efect remarcabil. Mai eficient este obiceiul de a consuma lapte, in mod constant, inainte de somn. Un pahar de lapte cald poate avea efect placebo, indiferent de ceea ce demonstreaza cercetarile stiintifice.

Principalul motiv pentru care oamenii se spala pe dinti este de a elimina resturile alimentare
Periajul dintilor este o modalitate foarte buna de a avea dinti curati dupa fiecare masa, dar beneficiul real al periajului este de a elimina bacteriile care cauzeaza carii si boli gingivale.
Placa bacteriana care se formeaza in mod constant pe dinti si gingii este una dintre principalele cauze ale cariilor dentare si afectiunilor gingivale. Produsele alimentare care contin zaharuri si amidon contribuie la consolidarea placii dentare, de aceea este necesar periajul dintilor de doua ori pe zi si folosirea cel putin o data pe zi, a atei dentare.
In cazul in care placa este calcificata (tartru) si s-a depus sub linia gingiei este necesara interventia specialistului pentru o curatare profesionala, de obicei, la fiecare sase-noua luni.

Vegetarienii nu asimileaza suficiente proteine prin dieta lor
O persoana nu trebuie neaparat sa consume carne pentru a obtine cantitatile adecvatate de proteine dietetice, dar pentru ca nivelul de proteine sa fie cel adecvat, vegetarienii trebuie sa aiba o alimentatie variata, inclusiv leguminoase uscate, mazare, fasole, naut, cereale integrale, nuci, seminte si produse din soia.
Fie ca o persoana este lacto-ovo vegetariana (care mananca produse lactate si oua, dar nu carne), vegetariana (care nu consuma nici un fel de produse de origine animala) sau lactovegetarian (care include in dieta produse lactate) ar putea sa consulte un dietetician sau nutritionist pentru a i se recomanda un plan de alimentatie care va include suficient calciu, fier, vitamina B12, D si zinc.
Articolul complet aici.

Abonati-va prin: RSS EmailMail FacebookFacebook

8 comentarii:

Anonim spunea... at 29 octombrie 2012 la 13:17

Unele din asa zise "mituri" scrise de tine functioneaza, zau ca da! Dar cred ca totul are de-a face cu autosugestia! Stiind ca laptele te adoarme, dupa ce îl bei, adormi cu adevarat! Dar nu ca te-a adormit laptele ci a functionat autusugestia! :))

karma police spunea... at 29 octombrie 2012 la 15:26

aia cu marul a fost chinul copilariei mele..parintii ma obligau sa maninc unul zilnic..inutil sa-ti spun I HATE APPLES si nu ma ating de ele..e clar, psihic

pandhora spunea... at 29 octombrie 2012 la 17:01

cred ca in fond toate acestea sunt obiceiuri alimenatre sanatoase sau cel putin nedaunatoare..."miturile" au aparut doar ca sa fie mai usor "digerabile" :)

Ştefania spunea... at 29 octombrie 2012 la 21:33

Foarte interesant articolul, diverse. Mituri sau nu, au partea lor de adevar!
Ma bucur mult pentru ca ai impartasit cu noi. Iti multumesc mult.
O seara minunata iti doresc, diverse si-o noua saptamana excelenta! cu mult drag! :)

geanina spunea... at 30 octombrie 2012 la 06:32

mituri sau nu, au un gram de adevar. sau nu! :) cine mai stie...
zi faina!

Cristi spunea... at 30 octombrie 2012 la 13:54

Fierul din produsele de origine vegetala se absoarbe mai greu in organism decat Fierul din produsele de origine animala. Avand in vedere ca Fierul contribuie la formarea hemoglobinei, cei care nu consuma carne sau organe sunt predispusi la anemie.

C.L.M. spunea... at 30 octombrie 2012 la 18:49

Interesant:) deci afinele chiar sunt bune pentru organism.

Anonim spunea... at 2 noiembrie 2012 la 15:28

rechizite scolare si rollere Frixion doar pe www.rechizitelemele.net

Trimiteți un comentariu

 
Puzzle Games
Fotografii facute de mine
Free counters!