vineri, 18 mai 2012

Socata


Am gasit la tara in weekend flori de soc, le-am fotografiat si m-am gandit sa-mi prepar o socata, lucru pe care nu l-am mai facut pana acum. Am gasit pe net reteta de mai jos si m-am apucat de treaba.


La 10 litri de apa:
- 15 flori mari de soc
- 1 kg de zahar
- 4 lamai stoarse cu coaja, apoi coaja se taie felii
- 2 pliculete de sare de lamaie  nu am avut si am renuntat la ingredientul asta! :)
Se pun in borcan si se lasa la macerat 4 zile, acoperite cu o farfurie sau un tifon. Se amesteca din cand in cand, iar dupa 4 zile, se strecoara, se pune in sticle si se tine la frigider.

Datorita faptului ca nu a fost prea cald in perioada aceasta sau pentru ca nu am pus sare de lamaie, drojdie sau otet (m-am documentat ulterior) inca nu inteapa la limba, cu toate ca s-au scurs cele 4 zile! A trecut ceva vreme de cand nu am mai baut socata si am doar o vaga idee despre cum trebuie sa fie gustul ei... dar m-am saturat sa astept! Maine o imbuteliez cum spune la reteta si o beau! :)

Sfarsit de saptamana placut! 
Abonati-va prin: RSS EmailMail FacebookFacebook

22 comentarii:

coco spunea... at 18 mai 2012, 20:24

si-mi dai si mie ??????

coco spunea... at 18 mai 2012, 20:26

vreau si iooooo...

Robert Nicolaescu spunea... at 18 mai 2012, 20:45

La noi inca nu se gaseste. Sanatate!:)

Sebi spunea... at 18 mai 2012, 21:37

Si e buna ?:)

Stefania spunea... at 18 mai 2012, 21:54

Foarte frumos ai fotografiat socul, diverse, in toata splendoarea lui inaltandu-se liber, spre auzurul cerului.
Iti multumesc si pentru reteta. Si eu prepar socata, este foarte racoritaore.
O noapte linistita iti doresc, diverse! :)

karma police spunea... at 18 mai 2012, 22:09

chiar ieri ma gindeam sa fac si eu..am pus si eu o visinata dar din cauza frigului nu s-a facut asa ca o mai las

C.L.M. spunea... at 18 mai 2012, 23:38

tati facea suc :-?

pandhora spunea... at 19 mai 2012, 00:32

inca nu an baut o socata care sa-mi placa...dar nu-mi pierd speranta :)

foto de inginer spunea... at 19 mai 2012, 01:21

Un weekend dulce si acidulat cu gust de soc !
P.S. Astept pana maine sa ne zici daca a fost buna sau nu! :))

Ela spunea... at 19 mai 2012, 05:31

Iubitului meu ii place la nebunie!

Zina spunea... at 19 mai 2012, 08:29

Grozavă băutură e socata asta ! Am să încerc și eu ! :)

geanina spunea... at 19 mai 2012, 09:05

in fata geamului meu e o padurice plina de soc! sunt atat de faini! mie socata nu-mi place :(. sa ne spui cum ti-a iesit!:)

Cristi spunea... at 19 mai 2012, 09:09

Este foarte buna! :)

vienela spunea... at 19 mai 2012, 09:49

Am folosit si eu aceasta reteta acum doi ani, dar socata nu a devenit acidulata. Mult mai tarziu am aflat ca trebuia sa pun cateva boabe de orez, care ajuta la fermentare.

Diverse spunea... at 19 mai 2012, 11:14

Este buna! Nu a iesit prea acidulata... dar merge si asa! :)

Lavi H. spunea... at 19 mai 2012, 11:37

foarte frumoase poze :)

irina spunea... at 19 mai 2012, 17:10

pentru viitoarea tură: câteva boabe de orez, în loc de drojdie.
fermentează mai repede, se acidulează mai cu spor.
drojdia (am văzut că n-ai pus) îi dă un gust cam aiurea.

zi cuminte! :)

Dr. Slabescu spunea... at 19 mai 2012, 18:11

Nu se gasesc prin plantatile oamenilor?
Eu cred ca daca intreb un bunic fac usor rost de ele.

Cris-Mary spunea... at 20 mai 2012, 14:10

Eu nu a mai baut de cand eram mica mica ..am si uitat cum e gustul ei .. Din pacate printre blocuri nu prea gasesc soc:D

COPPELIA PASAREA SPIN spunea... at 21 mai 2012, 09:24

.....simt miros de soc,as bea un pahar de socada dimineata pe stomacul gol !

DANI spunea... at 21 mai 2012, 20:56

Ah, ce dor imi e de o socata ... Aici sint mai rare tufele de soc, se intilnesc mai mult in nordul Greciei. Bea un pahar si pentru mine.

acuarele spunea... at 26 mai 2012, 08:24

Data viitoare, pentru acidulare, pune si o mana de stafide.

Trimiteți un comentariu