vineri, 16 martie 2012

10 lucruri despre ras

Râsul este o componentă foarte importantă a vieţii noastre, atât de importantă încât în jurul lui a fost construită o adevărată industrie. De la bufoni la comedieni stand-up, în fiecare perioadă au existat oameni care şi-au făcut o meserie din a-i face pe alţii să râdă. Oamenii de ştiinţă au încercat să descopere ceea ce comicilor le era accesibil, fără prea mari eforturi, prin intermediul talentului lor: ce îi face pe oameni să râdă? Câteva dintre observaţiile lor aşteaptă cuminţi să fie citite în rândurile care urmează.

1. Cercetătorii au ajuns la concluzia că primul râset apare pe la vârsta de 3 ½ – 4 luni, adică cu mult înainte de a şti să vorbim. Asemenea plânsului, râsul este o formă preverbală de interacţiune între copil şi mama sau îngrijitorul lui.

2. La vârsta de 5 şi 6 ani se observă cele mai exuberante râsete. Greşelile de pronunţie sau de gramatică, micile erori de logică sau chiar fugărirea prin casă pot provoca episoade de râs pe care aceleaşi evenimente nu le vor genera la pre-adolescenţi şi adolescenţi.

3. Aflaţi la vârsta incertitudinii, adolescenţii sunt mai dispuşi să râdă la glume marcate de note agresive sau sexuale sau care fac referire la figuri autoritare. Unii psihologi consideră acest tip de manifestare ca o încercare de câştigare şi menţinere a controlului. Spre exemplu, un adolescent care, în mijlocul unui grup de prieteni, râde la o glumă despre avort poate încerca prin această detaşare să mascheze, faţă de ceilalţi sau faţă de el însuşi, lipsa unei poziţii hotărâte vizavi de acest subiect.

4. În medie, un adult râde de 17 ori pe zi sau aproximativ şase minute zilnic. În schimb, un copil râde de 300 până la 400 de ori pe zi.

5. Oamenii râd atunci când se simt în siguranţă, când se simt confortabil în prezenţa altuia, când sunt deschişi şi liberi în exprimare. De aceea, antropologul Mahadev Apte evidenţiază rolul de conector social pe care îl joacă râsul în relaţiile dintre oameni. El spune că râsul este contagios pentru că, apărut în cadrul unei legături sociale, tinde să solidifice legătura respectivă.

6. Râsul poate fi un instrument prin care indivizii se asigură că nu sunt excluşi dintr-un grup social. Această teorie este susţinută şi de rezultatele unor studii care arată că indivizii cu o poziţie socială dominantă (şeful, capul familiei, liderul grupului) folosesc mai mult umorul decât indivizii subordonaţi.

7. Robert Provine spunea că ne folosim de râs pentru a schimba comportamentul celorlalţi. Spre exemplu, într-o situaţie jenantă sau în care ne simţim ameninţaţi, râsul poate servi ca gest de conciliere sau ca modalitate de a combate mânia celuilalt. Dacă persoana faţă de care ne simţim ameninţaţi râde cu noi, riscul unei confruntări între noi şi acea persoană scade considerabil.

8. Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că râsul provocat de gâdilat este un reflex înnăscut. Dacă acest lucru este adevărat, teoretic ar trebui să putem să ne gâdilăm şi singuri. Cu toate acestea, nu putem, nici măcar dacă ne gâdilăm în acelaşi loc şi în acelaşi mod care ne-ar provoca un hohot de râs dacă ne-ar gâdila altcineva. Deşi informaţia transmisă către creier este aceeaşi în ambele cazuri, se pare că gâdilatul nu se produce decât atunci când creierul este în tensiune sau luat prin surprindere, stări care lipsesc atunci când un om se gâdilă singur. Modul în care creierul uman foloseşte informaţiile acestea despre tensiune şi surpriză este încă un mister pentru cercetători.

9. Contrar psihologilor care spun că râsul este un comportament învăţat, Steve Wilson, psiholog american cunoscut pentru promovarea terapiilor prin râs, consideră că omul ştie să râdă încă de când se naşte. El aduce drept argument observaţia că şi oamenii orbi sau surzi din naştere râd, iar copiii râd la scurtă vreme după naştere.

10. Deşi cei mai mulţi dintre noi cred că scopul ultim al râsului este să-i laşi pe ceilalţi să ştie că tu consideri ceva amuzant, potrivit unul articol publicat în Quarterly Review of Biology, este foarte posibil ca funcţia primară a râsului să nu fie exprimarea sinelui. În schimb, scopul râsului ar fi acela de a stârni în ceilalţi sentimente pozitive.

Abonati-va prin: RSS EmailMail FacebookFacebook

16 comentarii:

raul rual spunea... at 16 martie 2012 la 11:56

interesante studii, e bine sa stii ce si cum foloseste. si aici copiii ne dau lectii.

Soll spunea... at 16 martie 2012 la 14:10

Interesant..nu le stiam :D

Rox spunea... at 16 martie 2012 la 15:03

wow, ce lucruri interesante am aflat despre ras...unele dintre ele nici nu le banuiam ca sunt de folos...

Cristi spunea... at 16 martie 2012 la 17:00

Râsul este sănătos! :)

Stefania spunea... at 16 martie 2012 la 17:37

Foarte interesante aceste informatii, nu le stiam si iti multumesc pentru ele... intr-adevar rasul este sanatos! O seara frumoasa, diverse! :)

Dana spunea... at 16 martie 2012 la 18:50

Ultima observaţie este de nota 10. Râdem pentru a induce celor din jurul nostru o stare de bine. Poate îl ştii, dar îţi las un clip cu un experiment pe această temă; contagios este puţin spus! Deşi l-am văzut până acum de zeci de ori tot mă molipsesc de la ei :D

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EeauvE1M7qc

Sebi spunea... at 16 martie 2012 la 19:55

Practic , radeti ca face bine :)

.✿*E LENA*✿. spunea... at 16 martie 2012 la 19:59

Foarte interesant,nu le știeam!
Un weekend excelent!

Mihaela spunea... at 16 martie 2012 la 20:00

Ingrasa sau nu râsul ? :)

Diverse spunea... at 16 martie 2012 la 20:37

Nu ingrasa... stimuleaza muschii fetei si ai abdomenului si este comparat cu o sesiune de cardio.. spun specialistii! :)

coco spunea... at 16 martie 2012 la 21:03

la mine nu au incetat episoadele alea de la 5-6 ani :)))))))))))))

geanina spunea... at 17 martie 2012 la 02:02

mi-ar place sa fiu din nou copil sa rad de 400 de ori pe zi! pana una alta ma multumesc si cu 6 min :))). buna dimineata...

Anonim spunea... at 17 martie 2012 la 08:38

interesant:)

IULISA spunea... at 17 martie 2012 la 15:26

Interesante studii, multumesc!
weekend de poveste!

eddy spunea... at 17 martie 2012 la 17:43

iti multumesc ,foarte interesant,nu le știam!

C.L.M. spunea... at 17 martie 2012 la 23:18

copilasii rad mai muuuult:X iii :D o seara faina sa ai!:D

Trimiteți un comentariu

 
Puzzle Games
Fotografii facute de mine
Free counters!